AGISSEZ MAINTENANT, DEMAIN IL SERA PEUT-ETRE TROP TARD : SOS pour les chiens de Skopje, Macédoine !

Publié le par P

Image
Image
Image
Image
Image

Je transmet cet appel à l'action urgent de Nataša Knezevic, relayé par Loredana et Soni :

URGENCE A Skopje (Macédoine) !

Nous avons reçu un appel désespéré de Nataša Knezevic (de l'organisation "СРЦЕ ЗА ЖИВОТНИТЕ", "Un Cœur pour les animaux") à propos de la terrible situation des chiens errants à Skopje (Macédoine)

Il y a un seul refuge, là-bas, où les chiens sont tués en grand nombre et avec une fréquence impressionnante. Le maire, responsable du refuge, a déclaré ouvertement que les chiens doivent être mis à mort, chacun d'eux. Les volontaires ont protesté, bien sûr, mais cela a été en vain.

Le refuge a été conçu pour stériliser les chiens et ensuite les laisser partir, mais officiellement, 56% des chiens sont tués.

Il existe environ 10.000 chiens dans les rues qui doivent être "nettoyées", ils ne peuvent rien faire seul et l'OIPA n'a pas répondu à leur demande d'aide.

S'IL VOUS PLAÎT, copiez et collez le texte ci-dessous demandant au maire d'arrêter le meurtre ! Nous n'avons pas beaucoup de temps parce que demain il y aura la réunion finale: s'il vous plaît AGISSEZ MAINTENANT !

Une pétition va être créée, mais la lettre est URGENTE, DEMAIN IL SERA PEUT-ÊTRE TROP TARD !!!

Merci d'envoyer la lettre de protestation aux adresses mails indiquées mais aussi de la copier/coller sur les liens des formulaires de contacts donnés

Merci d'envoyer aux adresses mails ci-dessous :

AAN : gradonacalnik@skopje.gov.mk

CC : mia@mia.com.mk, makfax@unet.com.mk, netpress@netpress.com.mk, dnevnik@dnevnik.com.mk, vesnik@utrinski.com.mk, vest@vest.com.mk, vreme@vreme.com.mk, vecer@vecer.com.mk, koha@koha.com.mk, lajme.sk@mail.com, vesnik@utrinski.com.mk, a.pesev@utrinski.com.mk, desk95@a1.com.mk, ranoden@a1.com.mk, a1tv@a1.com.mk , telma@telma.com.mk, tvmtm@dasto.com, info@alsat.tv, alsat.shkupi@gmail.com, sitelvesti@on.net.mk, kanal5@kanal5.com.mk, rtvera@freemail.org.mk, tvsutel@mol.com.mk, skynet@euronet.com.mk, mrtveb@mrt.com.mk, mkrtvcor@mt.net.mk, mkrtvir@mt.net.mk, mkrtvsat@mt.net.mk, fokuspress@yahoo.com, redakcija@teamoderna.com.mk, mail@antenna5.com.mk, kanal77_sk@sonet.com.mk, mail@antenna5.com.mk, fakti@mol.com.mk, politika@novamakedonija.com.mk, nm@novamakedonija.com.mk

Merci de copier/coller cette lettre sur les formulaires de contacts ci-dessous :

Gouvernement :
http://www.vlada.mk/?q=contact

Président : http://www.president.gov.mk/default.aspx?item=contact

Ambassades dans votre pays :

FRANCE : http://www.ambafrance-mk.org/france_mac ... article495
HOLLANDE : http://www.nlembassy.org.mk/algemeen/contact
ROYAUME-UNI : http://www.fco.gov.uk/en/contact-us
RUSSIE : http://skopje.rusembassy.org/

Sujet : ВЕ МОЛИМЕ ЗА ИНТЕРВЕНЦИЈА И ИТЕН ПРЕКИН НА УБИВАЊЕТО НА КУЧИНАТА ВО СТАЦИОНАР ВАРДАРИШТЕ !

Voici la lettre à envoyer :

_____________________________________________________________
_____________________________________________________________

Почитуван премиеру Груевски,
Почитуван градоначалнику Трајановски,

Ви се обраќам по повод масовното усмртување на бездомните кучиња во стационарот Вардариште, со барање за итен прекин на истото.

Со должна почит, Ви ја пренесувам мојата згрозеност и револт во однос на начините со кои стационарот Вардариште се обидува да “воспостави контрола“ над прекумерната бројка на бездомни кучиња во градот. Прашањето е: Дали сте информирани за ваквата состојба и што планирате да преземете во врска со тоа? Стационарот Вардариште, кој како првичен концепт ЗАЛОВИ – СТЕРИЛИЗИРАЈ – ВРАТИ, најпрвин не воодушеви бидејќи ветуваше хуман третман со прецизни востановени чекори (кои не даваат простор за манипулација), се испостави дека НАМЕСТО ТОА, ТАМУ СЕ СПРОВЕДУВА СРАМНА, НЕЕТИЧКА И СПРОТИВНА СО ЗАКОН ЕЛИМИНАЦИЈА НА ПОВЕЌЕ ОД СЕКОЕ ВТОРО КУЧЕ ВО ГРАДОВ (55,7%) ЗA, ШТО Е НЕДОПУСТЛИВО, НЕЕФИКАСНО И СРАМНО ПРАКТИЦИРАЊЕ НА СИЛА, НЕШТО ШТО НАС КАКО ГРАД И КАКО ДРЖАВА НЕ УНАЗАДУВА И ЕТИКЕТИРА ПРЕД ИНТЕРНАЦИОНАЛНАТА ЈАВНОСТ КАКО ДРЖАВА ОД ТРЕТИОТ СВЕТ БЕЗ НИКАКВИ ПРАВА НА ЖИВОТНИТЕ. Цивилизираниот свет не само што не дозволува вакво геноцидно изживување врз животните, туку истото најстрого го осудува и санкционира!

Поради тоа итно е потребно:

1. Ургентен прекин на масовната евтаназија! Ваквото нешто укажува на грозоморна суровост, концепциска заостанатост и грубо кршење на зацртаните европските стандарди во однос на третирањето на бездомните кучиња!
2. Итно реорганизирање и зголемување на капацитетите во стационарот Вардариште – Срамно е да очекуваме некои резултати од стационар кој нуди само 1 служба за заловување и 1 ветеринар – а треба да се истретираат 10 000 кучиња! Со ваквиот несериозен приостап само се прибегнува кон неконтролирано убивање а неповратно се трошат огромни суми на пари! Преку потребно е вклучување на најмалку уште 5 ветеринарни лица или секоја општина да ангажира ветеринар и заловувачка служба со возило.
3. Воведување на константен мониторинг на работата на овој проект – инспекторат, градска управа, граѓански здруженија,
4. Доследно враќање на заловените кучиња на истата локација, обврска која Комуналец апсолутно не ја спроведува, иако се за тоа платени! (последица: „испразнетите локации“ ги пополнуваат кучиња од други локации, дури и од надвор од градот!)
5. Ангажирање на компетентни лица во стационарот кои би се залагале за зголемена стапка на вдомување на кучињата наместо некомпетентните лица на Комуналец, кои и самите очигледно не веруваат дека бездомните кучиња треба да се вдомуваат!

Насилството врз животните води кон насилство врз луѓето!
Верувам во Вашето правилно расудување и Вашата подготвеност да се соочите со овој проблем на европски, модерен и хуман начин!

Со почит,

PRENOM, NOM
VILLE, PAYS

_____________________________________________________________
_____________________________________________________________

Merci de participer à cette action urgente et de la diffuser à tous vos contacts en extrême URGENCE !!!
Merci pour les chiens de Skopje

Commenter cet article